Suomi ja Ruotsi on tosi samanlaisia, mutta ne on ne pienet erot kun ratkasee.. Voi tietysti olla, että erot on kaupunki vs. maaseutu -asetelmasta johtuvia.

Borlänge on Ruotsin rikostilaston kärjessä ja se on tullut huomattua. Heti ensimmäisenä koulupäivänä yhden opettajan toimistoon murtauduttiin ja sieltä vietiin läppäri ja käsilaukku. Toinen tapaus oli viime maanantaina: Mauran asuntolan kahteen keittiöön murtauduttiin ja sieltä vietiin pikkujuttuja. Ryöstäjä oli myös kävellyt sisään yhden opiskelijan huoneeseen.. Tosi kiva varmaan kääntyä ympäri ja huomata huoneessa nelikymppinen, yksihampainen mies :/

-Täällä voi ostaa kuukausilipun bussiin suoraan kuljettajalta ja bussille ei tarvitse näyttää pysähtymismerkkiä, ellei pysäkillä lue vinkzon.

-Täältä ei saa ruisleipää! Täällä on semmosia wannabe-ruisleipiä, jotka on aivan liian makeita.

-Opiskelu on lähinnä itsenäistä työskentelyä. Koulua kolmessa kurssissa on 8 tuntia viikossa ja työmäärä pitäis saada 40 tuntiin viikossa. Ja näistä saadaan 22,5 opintopistettä.

-Kaupassa ei ole vaakoja vaan hedelmät yms. punnitaan kassalla. Ja kassalla voi nostaa rahaa, kun maksaa ostokset kortilla.

-Autot pysähtyy aina suojatien edessä. jos joku edes näyttää siltä, että aikoo ylittää tien ni kaikki pysähtyy.

-Osallistutaan ruotsin kurssille, jossa opettaja puhuu tooooosi seelkeeesti ja yksinkertaisesti. Lähes suomenruotsia siis ja taso taitaa olla meille liian alhainen. Mutta minkäs teet, kun ei muitakaan ole vaihtareille tarjolla..

-Täällä ei voi saada kiinteetä laajakaistaa ilman kotipuhelinta, ja langattoman laajakaistan sopimus on aina 12kk, vaikka muuttaisit pois Ruotsista 6kk jälkeen.

-Prepaid -liittymissä on semmonen kiva juttu, että lataamisen jälkeen puhut 30päivää halvalla ja sitten hinnasto muuttuu ellet lataa lisää..

-Kouluruoka on kallista, 4 euroa halvin. Oman safkan voi tosin lämmittää kätevästi yhdellä miljoonasta mikrosta.

-Luokkien ovet on kaikki lukossa ja meille teetettiin kuvallinen kulkukortti, joka toimii myös kirjastokorttina ja tulostinkorttina.

-Meillä on oma tietokoneneuvoja Rauno.. :)

-Koulukirjat pitäis ilmeisesti ostaa, koska niitä ei juurikaan koulun kirjastosta löydy. Saa nähdä onko varaa.. Ja kirjat pitää ostaa netistä, koska me ei ainakaan olla löydetty kirjakauppaa. On ikävä suomalaista ja akateemista.

-Bussiyhteydet on melkosen huonoja ja kulkee iltaisin tosi harvoin. Borlänge ja Falun on autoilijoiden aluetta. Jos Saija haluaa bilettää kavereiden kanssa Borlängessä, niin kotiin on lähdettävä ma-to 23, pe-la 01 ja su 16. Great.

-Täällä ei myydä eineksiä! Pakasteessa on valmisruokia, mutta maksalaatikosta voi vaan haaveilla..